Forprosjekt bærekapasitet, næringssalter i Skagerrak og på Agderkysten

Styret i Innakva KLYNGE igangsatte våren 2023 et forprosjekt som hadde til hensikt å starte en kartlegging av bærekapasitet for næringssalter i Skagerrak og på Agderkysten. Dette forprosjektet er nå ferdig og sluttdokumentene er publisert. (Se linker under).

Forprosjektet hadde tre delmål:

  1. Utarbeide en litteraturkatalog med oversikt over overvåkningsprogrammer og stasjoner som er relevant for tematikken næringssalter i Skagerrak og på Agderkysten.

  2. En workshop for å identifisere kunnskapshull knyttet til næringssaltstatus i Skagerrak og på Agderkysten.

  3. Prosjektskisse til søknad for hovedprosjekt med utkast til arbeidspakker i mulig prosjektsøknader.

Ferdigstillelse av katalogen med publisering på denne nettsiden svarer ut delmål 1.

Worskhopen i delmål 2 hadde godt oppmøte fra alle aktørene vi håpet på; Statsforvalteren i Agder, UiA, CCR, NIVA, Rådgivende biologer, Aqua Kompetanse, SALT og flere av næringens representanter, samt Innakva KLYNGE som arrangør. I tillegg til å tette hull i materialet, avdekket arbeidet med saken kompleksiteten i å formulere de mest hensiktsmessige spørsmålene for å adressere hovedproblemstillingen vi søker svar på: ”Hva er potensialet for blå næringsvirksomhet langs kysten vår?”

Utkast til prosjektskisse fra delmål 3 må tilpasses aktuelle utlysninger, men den belyser likevel ulike vinklinger en kan ta for å jobbe videre med problemstillingen.

Forprosjektet er gjennomført med SALT som leverandør og med støtte fra Agder Fylkeskommune (havbruksfondsmidler) og de tre oppdrettsselskapene i PO1; Mowi ASA, Korshavn Havbruk AS og Hellesund Fiskeoppdrett AS. Forprosjektet mottok også støttebrev fra Statsforvalteren i Agder, da den kunnskapen prosjektet søker er ønsket av forvaltningen og avgjørende for å gi bedre svar enn de som må baseres på kun et føre-var-prinsipp.

Jobben som nå må gjøres er å finne finansiering til et hovedprosjekt/forskningen som skal til for å få gi svaret på det store spørsmålet om næringspotensialet langs kysten vår. Dette er kunnskap som kan gi grunnlag for beslutningsprosesser rundt tillatelser, gi innsikt ved regulering av areal til næring i sjø og avklare næringspotensialet tilknyttet Skagerrak og langs Agderkysten.

Klyngen vil jobbe for å reise privat og/eller offentlig kapital for å komme videre til hovedprosjektet.

Katalog
Prosjektskisse

Fra arbeidsverkstedet 27. november 2023 i Eurekabygget/Kompetansehavna, Arendal

Forrige
Forrige

Felles interesser i blå FoU

Neste
Neste

Millionkontrakt med Innovasjon Norge