Felles interesser i blå FoU

Mer fra havet, sirkulær bioøkonomi og CO2 som råstoff er viktige overskrifter for NORCE sine faglige satsinger. Da forskningsinstituttet besøkte Innakva-bedrifter og fikk innsikt i hvordan vi arbeider, ble det tydelig hvordan disse satsningene sammenfaller med hva marin næring i vår region er opptatt av.

Tett kobling mellom forskningsmiljøer og næringslivet har heile tida vært en viktig føring for Innakva-initiativet. Bedre synlighet og målretta arbeid med å få fram bedriftenes problemstillinger har gitt resultater. Stadig flere FoU-prosjekt realiseres bygd på samhandling mellom bedrifter og forskere. Selskapet Innakva LAB har en sentral rolle i slikt samarbeid, som tilrettelegger for utstyr og infrastruktur, kobling opp mot aktuelle forskningsmiljø og med kompetanse til å formulere FoU-spørsmål og prosjekt.

På besøk hos Innakva LAB på Hausvik. Fra venstre: teknologisansvarlig Mats Staddeland fra EcoFishCircle, daglig leder i Lister Nyskaping Christiane Skage, daglig leder i Innakva KLYNGE Jon Løvland, avdelingsleder hav og miljø Fiona Provan, forretningsutvikler/spesialrådgiver Siren M. Neset og assisterende konserndirektør Hans Kleivdal, alle tre fra NORCE, daglig leder Trond Rafoss fra Hausvik havlab/Landbasert akvakultur Norge og daglig leder Lone Jevne fra Innakva LAB.

Tett på næringslivets hverdag

22. februar 2024 hadde Lister Nyskaping invitert NORCE til Lyngdal og Farsund for å møte bedrifter og viktige aktører i den marine næringa. Besøket starta hos Innakva LAB på Hausvik der vi først fikk omvisning i testanlegget til EcoFishCircle (EFC) for landbaserte produksjon av laks. Teknologiansvarlig Mats Staddeland og forretningsutvikler Daniel Jakobsen viste i praksis de prinsippene som produksjonen bygger på, blant annet knytta til resirkulering av vann og arbeid med fiskevelferd. Fisken i anlegget var på dette tidspunktet 1,9 kg i snitt og kunne vise til svært fin påvekst, og god velferd.

EFC sitt konsept har en spennende sammenheng med produksjon av fôr. Her står selskapet Gas2Feed sentralt, et selskap som NORCE var med på å etablere i 2021. Les mer om NORCE sin teknologipark i Risavika og pilotering i fermenteringsprosesser og bioprosessering.

  • NORCE representerer et dynamisk og fremtidsrettet forskningsmiljø som bidrar til vitenskapelig fremgang, samfunnsutvikling, og økonomisk vekst gjennom sitt omfattende arbeid innen forskning og utvikling.

    Type: Forskningsinstitutt

    Grunnlagt: NORCE ble etablert for å styrke norsk forskning og innovasjon, med en spesifikk fokus på tverrfaglig samarbeid.

    Hovedkontor: Norge, med flere regionale kontorer spredt over hele landet.

    Fokusområder: NORCE dekker et bredt spekter av forskningsfelt, inkludert klima og miljø, energi, helse, samfunnsvitenskap, teknologi og biovitenskap. Instituttet legger spesiell vekt på anvendt forskning med mål om å bidra til bærekraftig utvikling og innovasjon i næringslivet.

    Blå FoU: En av NORCEs kjerneområder er forskning og utvikling relatert til marin sektor, sirkulær bioøkonomi, og utnyttelse av CO2 som råstoff. Dette inkluderer prosjekter som fokuserer på bærekraftig havbruk, fiskevelferd, og utvikling av ny teknologi for å utnytte marine ressurser mer effektivt.

    Samarbeid: NORCE er kjent for sitt tette samarbeid med universiteter, høyskoler, næringslivet, og offentlige institusjoner, både nasjonalt og internasjonalt. Instituttet spiller en aktiv rolle i å bygge bro mellom akademisk forskning og praktisk anvendelse i industrien.

    Innovasjon: Gjennom sitt arbeid med oppstartsselskaper, teknologioverføring, og kommersialisering av forskningsresultater, bidrar NORCE til ny næringsaktivitet og jobbskaping.

    Prosjekter: Blant de mange prosjektene NORCE er involvert i, kan nevnes utvikling av landbaserte akvakultursystemer, forskning på fornybar energi, klimatilpasningstiltak, og helseforskning rettet mot folkehelseutfordringer.

    Mål: NORCEs overordnede mål er å levere forskning og innovasjon som adresserer noen av de mest presserende utfordringene verden står overfor i dag, med et spesielt fokus på bærekraft og miljø.

Hausvik havlab har stor kapasitet og det er flere haller som enda ikke er tatt i bruk. Trond Rafoss viste rundt og forklarte hva slags løsninger som er valgt og hva slags prinsipp og målsetninger som ligger til grunn.

Yngel på gang

Daglig leder Lone Jevne viste rundt i Innakva LAB sine relativt nye fasiliteter. Her finnes et laboratorium med forskjellig nyttig utstyr og analysemuligheter som er tilgjengelig for flere. De besøkende fikk også se test-hallen der gründerselskapet Culture Blue har leid seg inn. Deres konsept handler om kommersiell produksjon av yngel av flatøsters. Vegg i vegg driver Trond Rafoss i Hausvik Havlab ulike tester og utviklingsprosjekt som strekker seg fra produksjon av levendefôr til bedre regimer for oppdrett av berggylt. De besøkende fra NORCE poengterte viktigheten av at slike testfasiliteter finnes langs heile kystlinja vår, der som næringslivet faktisk finnes og har sin aktivitet.

Legge til rett og løfte fram

Etter Hausvik gikk turen til Farsund for mer informasjon og samtaler. Daglig leder Christiane Skage i Lister Nyskaping viste til sammenhengen mellom selskapets arbeid i næringshageprogrammet og i ulike regionale utviklingsprosjekt. På denne måten kan Lister Nyskaping bruke ressurser direkte inn i den enkelte bedrift og samtidig løfte større og tidsaktuelle prosjekt med tema som angår næringslivet i regionen generelt. Marine næringsparker, tilrettelegging for havvind og Lista Renewable Energy Park var tre konkrete eksempler som Skage og prosjektleder Jørgen Tjørhom kom inn på, i tillegg til Innakva-prosjektet, som jo var utgangspunktet for det som nå er blitt en større satsing på Sørlandet.

Gode samtaler og presentasjoner på Innakva KLYNGEs kontor i Farsund. Her er det prosjektleder Jørgen Tjørhom fra Lister Nyskaping som viser til samarbeidet med EcoFishCircle, Lista laks og Gas2Feed.

Oppskalering

Jon Løvland fra Innakva KLYNGE, utdypet denne satsinga nærmere, sett fra sitt perspektiv som daglig leder av ei næringsklynge i sterk vekst. De 65 medlemsbedriftene kommer fra heile Agder og representerer stor bredde i produkter og tjenester.

NORCE viste interesse for den infrastrukturen som Innakva LAB presenterte, og mulighetene for tett samhandling med næringsaktører. Assisterende konserndirektør Hans Kleivdal trakk særlig fram behovet for oppskalering av tester til noe som ligner kommersielle forhold, da det eksempelvis er stor forskjell på det som lar seg realisere i en kolbe på et laboratorium kontra i en større produksjonstank. Her kan kombinasjonen av Innakva LAB og fasilitetene på Hausvik Havlab vises seg å være svært verdifulle. Partene var positive til framtidig samarbeid, så det blir spennende å se hva næringsliv, NORCE, Innakva LAB og andre ressurser kan skape i tida som kommer.

Liv Birkeland

Styreleder Innakva LAB, og Veileder bærekraftig forretningsutvikling og prosjektledelse.

E-post

Forrige
Forrige

Innakva-konferansen 2024!

Neste
Neste

Forprosjekt bærekapasitet, næringssalter i Skagerrak og på Agderkysten