Samsnakk; Næring, politikere, forvaltning og sektormyndigheter

Hovedutvalget for næring, klima og miljø la i slutten av mai sitt møte til Lista Flystasjon for å møte næringsavdelingen i fylkeskommunen, sektormyndighetene, representant fra lokal kommune og en representant for næringen.

Rådgiver Steinar Randby jobber innen bærekraftig utvikling i Agder Fylkeskommune og han gav alle i møtet en detaljert gjennomgang av søknadsprosessene og veien frem til å oppnå tillatelser innen akvakultur. Randsby mente å oppleve en forskjell i saksbehandlingen hos sektormyndighetene på sørlandet, sammenlignet med erfaringer “nordpå”, til tross for at det samme regelverket gjelder. Det ble også påpekt hvor mye forsinkelser det blir når ikke alle papirer er med fra starten og søknaden ikke er komplett. Her har aktørene en viktig jobb å gjøre.

I tillegg til fylkeskommunen og politikerene i hovedutvalget var sektormyndighetene representert fra Fiskeridirektoratet, Kystverket, Mattilsynet og Statsforvalteren. Alle disse gav møtedeltagerne en leksjon på sin rolle i godkjenningsprosessen for akvakulturtillatelser.

Farsund kommune ved ordfører Arnt Abrahamsen presenterte de spennende planene for landbasert oppdrett som nå er godkjent i kommunen og kommer til byggestart høsten 2022. Det er også andre spennende planer i området. Han uttrykte sin opplevelse av hvordan også hvordan kommunen opplever å forholde seg til omfattende prosesser og tidskrevende byråkrati.

Innakva KLYNGE ved daglig leder Jon Løvland presenterte arbeidet i klynga, bedriftene som er representert og satte ord på utfordringene næringen har med sektormyndighetene frem til en godkjenning. Det gjelder både tids- og kostnadsmessig. De samme ble sterkt utfordret til å finne måter å møte søknader om utprøving og testing langs kysten for å støtte opp om næringens ønske om å utvikle seg som ledende innen teknologiutvikling for blå næring. Det ble pekt på at dagens lovanvendelse, regeltolkning og mangel på fleksibilitet oppleves å være et direkte hinder for dette. Det var interessant å merke seg villigheten hos både Statsforvalteren og Fiskeridirektoratet får å se nærmere på hvordan de kan møte dette. Tilgang til areal er også en sak næringen løfter igjen og igjen, og er en av de største begrensningene for utvikling og vekst. Det ble henstilt å regulere og legge tilrette for marine næringsparker på samme måte som det gjøres for industrietableringer innen annen næring.

Hovedutvalget med Mathias Bernander i spissen fortsatte sitt utvalgsmøte etter en lang og god samtale med spørsmål til avklaring mellom alle aktørene i møtet.

Styret i Innakva KLYNGE ser at det er viktig å følge opp de forskjellige aktørene med videre samtaler for å løfte problemstillingene og sakene videre.

Forrige
Forrige

Invitasjon til workshop

Neste
Neste

Klyngene om fremtidens utdannings-behov