Klyngene om fremtidens utdannings-behov

Sørlandets Kunnskapspark i Kristiansand var 13. juni 2022 arena for møte der alle næringsklyngene i Agder fikk presentert sitt syn på morgendagens utdannings- og kompetansebehov for sine respektive næringer. Innakva KLYNGE er med i dette klyngeforumet og fikk der presentert sitt behov basert på signalene fra deltagerbedriftene i besøksrunde denne våren, samt behovene som møter næringen de neste årene, spesielt i forhold til den ekspansive satsningen innen landbasert oppdrett.

I tillegg til klyngene deltok fylkesordfører Arne Thomassen, flere av fylkespolitikerne, fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft, fylkesdirektør for utdanning Arly Hauge og flere fra administrasjonen som til daglig jobber med å balansere utdanningstilbudet opp mot behovet inn i videregående skole.

Klyngeforum Agder i møte med politikere og administrasjon i fylket. (Fv): Atle Homme (SINPRO), Synnøve Aabrekk (Visit Sørlandet), Rita Schage (Innovasjon Norge), Gro Bråten (Fylkestingsrepresentant), Cathrine Stien (Digin), Maya Twedt Berli (Tre på Agder), Morten Lindvik (STN+), Tom Fidjeland (GCE NODE), Arne Thomassen (Fylkesordfører), Jon Løvland (Innakva KLYNGE), and Tine Sundtoft (Fylkeskommunedirektør). (Foto: Arne Roger Janse, GCE NODE)

Bakgrunnen for møtet kom etter ønske fra næringen om å løfte samtalen om tilbud og etterspørsel på arbeidskraft i forhold til de store pågående satsningene i Agder. Batteriproduksjon i Arendal med et konkret behov på over 2000 nye medarbeidere, spennende nylansering av planer innen havvind hvor denne regionen ønsker en sentral rolle og næringen vi tilhørere med regjeringens vedtatte strategi: “Havbruksnæringen som en av fremtidens næringer i Norge,” med de betydelig behovene for arbeidskraft det vil få også innen akvakultur i vår region.

Innakva KLYNGE uttrykte takk til fylkespolitikerne for opprettelsen av utdanningsløpet for blått naturbruk og akvakultur vest i fylket, og pekte på hva det betyr for tilgang på lærlinger og medarbeidere med fagutdanning i tiden fremover. Det ble også rettet fokus mot den store utbyggingen som skjer på landbasert oppdrett i regionen og at næringen derfor kun om kort tid vil trenge flere utdanningsplasser innen akvakultur, i tillegg til at det påvirker antallet i andre faggrupper som er nødvendige for landbasert oppdrett.

Både politikere og administrasjonen uttrykte begeistring over samlingen og pekte på viktigheten av den nære og gode dialogen direkte med næringen og det klyngene representerer. Initiativet følges opp høsten 2022 med at klyngene er invitert til møte i fylkestinget.

Forrige
Forrige

Samsnakk; Næring, politikere, forvaltning og sektormyndigheter

Neste
Neste

Årsmøte i klynga