Lokale aktører med ny vitenskapelig publisering

Rognkjeks er den mest brukte rensefisken i Norsk oppdrett, hvor den brukes til å spise lus av laksen. Til nå har lite vært kjent om hvordan forskjellige forhold knyttet til miljø og det operasjonelle påvirker hvor effektiv rognkjeksen er på lusebeiting. Dette er taklet i den nylig publiserte artikkelen hvor to lokale næringsaktører har vært med, Trond Rafoss (UiA) og Andreas Lindhom (Norsk Oppdrettsservice AS). Denne artikkelen bidrar til en større forståelse av hvordan operasjonelle faktorer påvirker effektiviteten av lusebeiting hos Rognkjeks, noe som kan guide "best practice" for bruk av rognkjeks som rensefisk.

Foto: Norsk Oppdrettsservice AS

Gjennom analyse av 20 000 mageprøver fra rognkjeks har effektiviteten av lusebeiting blitt vurdert opp mot faktorer som størrelse på både laks og rognkjeks, lusetall, skydekke og sjøtemperatur m.m.

 De viktigste punktene artikkelen peker på er:

  • Et fåtall av rognkjeks hadde luse i mageinnholdet (3,1%).

  • Rognkjeks er mest effektiv når den veier 40 gram.

  • Det var ikke noe forhold mellom spiste lus og sjøtemperatur.

  • Rognkjeksen spiser mer lus når det er mer lus på laksen, og når det var klart vær.

Graf hentet fra artikkelen.

 For de som vil lese mer ligger artikkelen åpent her

Studien ble også presentert på Norsk Havbruk 2022 av Magne Aldrin fra Norsk Regnesental, en av bidragsyterne til publikasjonen.

Bilde fra Havbruk 2022 i Bergen, 19.-21. oktober 2022 (Foto: JL)

Forrige
Forrige

Innakva LAB inngår samarbeid med Hausvik Havlab

Neste
Neste

Havbruks-konferansen samlet mange blå aktører