Innakva-konferansen 2023 samlet blå næring på Agder

Innakva KLYNGE stod som arrangør av Innakva-konferansen 27.-28. mars 2023 på Lindesnes Havhotell. Samlingen var lagt opp som en lunsj til lunsj konferanse og klynga hadde sitt årsmøte rett i forkant av konferansen.

Over 60 deltagere var samlet over disse 2 dagene og fikk med seg mange spennende foredrag, god tid til mingling og relasjonsbygging. Deltagerne representerte i tillegg til klyngedeltagere flere fra virkemiddelapparatet og forvaltningen med representanter fra kommuner og fylket.

60 personer samlet til Innakva-konferansen 2023.

Temaene var lagt opp rundt klyngens målsetninger:
- Økt verdiskaping hos nye og eksisterende bedrifter (dag 1)
- Bærekraftig forvaltning og bruk av akvatiske økosystem på Sørlandet (dag 2)
- Et varig og produktivt innovasjonsmiljø for bedrifter i blå sektor på Sørlandet (dag 2)

Statssekretær Kristina Hansen i Nærings- og fiskeridepartementet pekte i sitt innlegg på viktigheten av bærekraften i næringen, spesielt i fiskefóret. - Alt vi gjør må ha et langsiktig perspektiv, sa hun og berømmet bransjen for å tenke nytt. Hun trakk spesielt frem de lokale selskapene EcoFishCircle AS/Gas2Feed AS som et eksempel på aktører i næringen på akkurat dette. -Nytenkning er også viktig for regjeringens satsning på havbruk til havs, fortsatte statssekretæren og gav også Innakva KLYNGE rosende ord for sin rolle med å koordinere nettverket av bedrifter innen blå næring på Agder.

Kristina Hansen, Statssekretær,
Nærings- og fiskeridepartementet

Eivind Helland i Blue Planet AS gav eksempler på hvordan de har jobbet med utvikling av nettverk og bygget opp en kompetansebase i Rogaland med Blue Planet og Stiim Aqua Cluster. Helland etterlyste forutsigbarhet for leverandørbransjen, en etterlysning det var liten tvil om ble sendt i retning regjeringens representant tilstede i salen.

Eivind Helland, Blue Planet AS

Jarle Dragvik i EcoFishCircle AS fikk statssekretæren til å finne frem mobilen og ta bilde av den spennende modellen han presenterte for et mer bærekraftig fór med en sirkulær tankegang.

Jarle Dragvik, EcoFishCircle AS

Dragvik hevdet det ikke er noen vei utenom at vi endrer vår adferd og at fisk må få en større plass på matbordet. Han viste til at fisk er en mye bedre proteinkilde enn f.eks storfekjøtt med tanke på utslipp av CO2e på kg, og med med bruk av selskapets teknologi vil EFC-laks være på samme nivå med protein fra kylling.
- Vi må løse 3 utfordringer sa Dragvik: (1) Lus og sykdommer, (2) miljøpåvirkning, og (3) bærekraftig fór. For å få til dette trenger vi raskere omstilling. Han viste også til Grønt industriløft: “Raskere omstilling og utvikling krever både en velkoordinert innsats på ulike myndighetsnivå, og et tettere samspill mellom næringsliv og myndigheter.” Hovedbudskapet var at vi trenger å jobbe sammen for å få til dette.

Fylkesordfører Arne Thomassen trakk frem at blå næring er sentralt i regionplan 2030 og la i sitt innlegg vekt på 3 ting: (1) Bruke det grønne skifte til omstilling, (2) nyttiggjøre seg ny teknologi og (3) ta i bruk kompetanse fra olje- og gass næringen. Fylkesordføreren viste igjen at han heier på blå næring i fylket og holdt samtidig frem viktigheten med fokus på vannforvaltningen.

Arne Thomassen, fylkesordfører

Dag 2 av konferansen på tema: “Bærekraftig forvaltning og bruk av akvatisk økosystem” ble åpnet med et innlegg fra Frode Kroglund hos Statsforvalteren i Agder. Tittelen for innlegget hans var: “Hva tåler Skagerrak?” Det var nok mange som håpet han skulle komme med noe helt konkret, men måtte bare erkjenne at det kan heller ikke Statsforvalteren svare på. I mellomtiden praktiseres “føre-var-prinisppet,” noe som for næringen fort resulterer i “nei” på søknader om anlegg eller utslipp ut fra deres rolle om å beskytte miljøet under prinsippet “do no harm.” Kroglund oppmuntret og støttet i sitt innlegg Innakva KLYNGE’s initiativ til et forprosjekt/hovedprosjekt for å se nærmere på dette ubesvarte spørsmålet.

Ellen Sofie Grefsrud fra Havforskningsinstituttet i Bergen snakket om muligheter for bærekraftig havbruk i produksjonsområde 1. Hun er redaktør for den årlige risikorapporten instituttet utgir. Hennes hovedfokus lå på dette med fiskevelferd og dødelighet. Både ut fra den biologiske siden, men også det økonomiske aspektet. Hun pekte også på mulighetene og oppmuntret til å se potensialet som ligger i akvakultur med fokus på tare- og skjellproduduksjon.

Bærekraftig utvikling gjelder ikke bare det som skjer i havet og med klima og miljø. Det starter med hvordan vi som enkeltbedrifter og personer tenker og handler. Egil Ytrøy i Lister Nyskaping satte på en flott måte bærekraft og sirkulærøkonomi på kartet, spesielt rettet inn mot ressurser og forbruk. Dette vil Innakva KLYNGE løfte blant sine deltagerbedrifter i tiden som kommer da dette blir avgjørende for lønnsomhet og i flere og flere sammenhenger satt krav til og er en betingelse for å få levere sine produkter.

Det siste temaet i konferansen var “Varig og produktivt innovasjonsmiljø.” Nabil Belbachir fra NORCE Norwegian Research Centre AS delte hvordan de jobber med innovasjon innen mange spennende felt og om hvor viktig det er at forskning skjer gjennom hele verdikjeden.

Lone Jevne i Innakva LAB kunne presentere for konferansedeltakerne at de nå nærmer seg ferdige pilotfasiliteter og demonstrasjonsanlegg for småskala forskning og uttesting. Det skjer i nybygget til Hausvik Havlab hvor Innakva LAB har leid seg en smiiteisolert celle til virksomheten. Hun viste tilhørerne hvilke muligheter som ligger i dette og hvordan de som selskap deltar inn i forskningsprosjekt sammen med andre.

Siste mann ut var Nils Vidar Stray i Tachano Group AS. Som leverandør til brannen satte han fokus på en kundedrevet innovasjon med relevante eksempler fra selskapets leveranser av kraner og systemer, utviklet og videreutviklet i nært samarbeid med kunden i en teknologidrevet innovasjon. Øystein Bondevik fra samme selskapet tok tilhørerne med på et eksempel av en slik innovasjonsreise.

Tid til måltid og relasjonsbygging / “mingling” er kanskje en av det viktigste programpostene i konferansen.

Statssekretæren tok seg også tid til et par “lyttemøter” med aktører som på en spesiell måte møter regelverk og lover på en lite hensiktsmessig måte.

Alexander Stene, Norsk Oppdrettsservice AS, Leif Salthaug, Fiskevelferd AS og Kristina Hansen, Statssekretær, Nærings- og fiskeridepartementet

I programmet var det lagt inn en omvisning i restauranten “Under.”

Alle foto: Jon Løvland

Forrige
Forrige

Terje trykket på startknappen

Neste
Neste

Prosjektmidler til Innakva KLYNGE